pixel

Novice

19. december, 2014
Krioterapija z napravami, ki skozi manšete cirkulirajo vodo

Krioterapija ima v ortopediji, travmatologiji, športni medicini, revmatologiji stalno mesto, zlasti v postoperativni fazi in jo priporočajo skoraj vsi učbeniki in strokovne publikacije.

  

Pri starejših pacientih, npr. pri polinevropatiji, je aplikacija tradicionalnih krioterapevtskih sredstev (led, hladilne blazinice) pogosto problematična, saj lahko povzroči poškodbe tkiva in lahko pride do nekroze. Poleg tega se pri hlajenju z ledom soočimo s topljenjem ledu, hladilne blazinice pa lahko zdrsnejo z mesta, ki ga želimo hladiti.

  

Dr. Peter Keyser (vodja zdravstvene službe v revmatološkem centru Oberammergau – Oddelek za revmatologijo in ortopedijo) je opravil raziskavo, s katero je želel je ponovno preveriti rezultate hiloterapije, bistvo katere je hlajenje poškodovanega tkiva s pomočjo manšet, skozi katere kroži ohlajena voda. Hlajenje z manšetami naj bi lajšalo bolečine, z vidika pacienta pa naj bi bilo zdravljenje s hiloterapijo udobno in praktično.

 

V raziskavo je bilo vključenih 192 pacientov z različno težavnimi postoperativnimi stanji. Rezultati anketiranja več sto bolnikov so potrdili klinični učinek aplikacije manšet. Vsi pacienti so po koncu zdravljenja poročali o manjši bolečini v primerjavi z začetkom zdravljenja. Le dva od 192 testiranih pacientov sta zaznala rahlo močnejšo raven bolečine po posegu. Tudi bolniki z revmatičnimi vnetji na rokah so opazili pozitivne učinke terapije.

 

Na podlagi rezultatov opravljenih raziskav zdravljenje s hiloterapijo priporočajo strokovnjaki za zdravljenje revme, ortopedi, travmatologi ter strokovnjaki za športno medicino. Na splošno metoda hlajenja s hiloterapijo velja za udobno metodo, ki bolnikom lajša bolečine.

pixel
pixel